Gaudeix de la natura i l’esport

Els ports de Tortosa-Besseit

Els ports de Tortosa-Beseit és un massís muntanyenc de vuit-cents quilòmetres quadrats que es troba situat entre tres comunitats autònomes: Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana. Catalogat com a espai d’interès natural per la Generalitat de Catalunya l’any 2001 pot presumir de ser un dels millors llocs de tot Europa per la seva exótica fauna i flora. Es poden trobar espècies vegetals tant africanes com nòrdiques. A més, les seves formacions geològiques dibuixen un paisatge característic, amb nombrosos recursos naturals que han estat aprofitats des dels primers pobladors fins avui.

En època medieval i moderna la fusta que s’hi produïa, juntament amb la que baixava per l’Ebre, va convertir Tortosa en un dels grans centres de distribució de bigues i cabirons per a la construcció d’edificis arreu de la Corona d’Aragó, i fins i tot més enllà, fins al punt que en diversos punts de la Mediterrània els grans troncs eren anomenats “tortosins”.

 

Les portes al parc Roquetes acull el principal punt d’informació del parc natural i és la porta d’entrada a la muntanya Mont Caro, la de major altitud dels Ports. El poble es troba ben comunicat per l’autopista AP-7 i l’Eix de l’Ebre.

 

El poble d’Arnes, limítrof amb Terol, també és una bona possibilitat per endinsar-se al parc a través del pàrquing dels Estrets.

Paisatges sorprenents amb una geologia única

 

Els Ports és un sistema de falles travessat per grans rius que excaven profundes goles al seu pas. Les seves muntanyes destaquen per la seva singularitat i altura, sent la més alta el pic de Mont Caro amb 1.447 metres. Un dels elements més característics dels Ports són les seves formacions rocoses que dibuixen formes geològiques capritxoses i genuïnes. D’elles, destaquen les roques de Benet, pedres molt vistoses que han estat convertides en el veritable símbol del municipi.

 

Cal també destacar El Ventador, potser la zona més cridanera de tot el parc. El seu impressionant conjunt d’avencs i la vegetació, juntament amb les aigües ràpides del riu Canaletes que contrasten amb aquelles lentes que moren en els gorgs, barrancs, etc., deixa a qualsevol visitant mut davant semblant bellesa. El Salt de Satorres tampoc ens deixa indiferent, una enginyosa combinació de la naturalesa i de l’home per aprofitar l’energia hidràulica del riu.

 

I és que no és sorprenent la diversitat de la natura en una zona amb grans contrastos climatològics, on vents huracanats de fins a 150 km / h poden arribar en el moment més inesperat.

Un paradís botànic i esportiu

 

Amb més de 1.000 espècies diferents, el Parc Natural dels Ports destaca per les seves fagedes, protegides gràcies a la Reserva Natural Parcial dels Fagedes dels Ports. L’immens conjunt de faigs és tan impressionant que es va fer necessari dotar-lo d’una protecció especial davant possibles amenaces.

 

No només crida l’atenció pel quantiós nombre d’aquests arbres, sinó perquè curiosament aquests són propis de climes més humits i freds. Per aquest motiu, les fagedes dels Ports es troben situades als fons dels barrancs i orientades cap al nord, que li dóna unes característiques concretes que els distingeixen de les d’altres hagis europees, que solen créixer a les planes.

 

La varietat paisatgística del Parc Natural dels Ports el converteix en un excel·lent lloc per als esports a l’aire lliure. Senderisme, escalada, puenting, trecking, barranquisme, A més, els itineraris a peu, bicicleta o en cotxe 4×4 són una pla perfecte per a tota la família.

 

Els apassionats de l’escalada no poden deixar de visitar aquestes roques d’una altura de 925 metres sobre el nivell del mar, molt conegudes (i escalades) en aquesta àrea. També us recomanem altres punts per a realitzar aquesta activitat com la Llastra, Puro i Punta Escofet.

 

Els senderistes tenen aquí un inesgotable lloc per perdre’s, però, els recomanem la ruta potser més famosa, la dels Estrets. Un recorregut de cinc quilòmetres amb un petit desnivell de 70 metres que és perfecte per als més petits. Per realitzar-la, es pot començar al pàrquing sud de la Franqueta o al dels Estrets (proper a Arnes), dins del propi parc.

 

Una altra bona manera de visitar aquesta enorme extensió natural és a través de les vies verdes, camins asfaltats que abans van formar part de la via del tren de Tortosa.

 

Si amb tot el que us hem explicat en aquesta ruta no en teniu suficient, no us preocupeu, l’entorn del Parc Natural dels Ports ofereix moltes més possibilitats per a tots els gustos, públics i tipus d’activitat.

 

Per això, us recomanem descobrir la ruta de La cova de Picasso, si el que voleu és caminar pel parc però alhora conèixer més sobre el pintor Pablo Picasso. Una altra opció és la de recórrer els pobles de la zona Endinsant-vos a la Terra Alta. I si sou del parer que res millor que una bona taula amb un bon vi, també trobareu el que necessiteu per conèixer els Paisatges del vi.